O Beogradu

O Beogradu

Beograd je jedan od najstarijih gradova Evrope i grad burne istorije, duge preko 7000 godina. O tome svedoče brojne iskopine od neolita (praistorijska Vinča) do današnjih dana. Beograd je vekovima prestonica Srbije. Slovensko ime – „Beograd“, prvi put se spominje 16. aprila 878. godine, u pismu Pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu – Mihailu: „…Kao retko gde u svetu gost je u Beogradu svetinja. Njemu se uvek nudi najbolje i najlepše što grad ima da pruži. Vaše je da samo jednom dođete, a posle toga ćete mu se uvek vraćati.“

Beograd svojim gostima pruža mnogobrojne kulturno istorijske znamenitosti, sportske i kulturne događaje i buran noćni život. Treba videti Kalemegdansku tvrđavu, srednjevekovnu Nebojšinu kulu, Sabornu crkvu, konak kneza Miloša, konak kneginje Ljubice, hram Svetog Save – jedan od najvećih u ovom delu Evrope, Knez Mihajlovu ulicu i drugo. Preporučujemo Vam da posetite beogradske galerije, muzeje, pozorišta, Operu ili neku košarkašku, odbojkašku ili vaterpolo utakmicu.

Nezaboravan provod i uživanje u nacionalnim specijalitetima i svakakvim kulinarskim đakonijama, uz dobru muziku koja budi emocije, nude Vam mnogobrojni restorani u centru grada, na brodovima i splavovima na obalama Dunava i Save, u boemskoj četvrti – Skadarliji i na beogradskom moru – Adi Ciganliji, kao i u mnogobrojnim kafićima, džez i noćnim klubovima i diskotekama.

Kalemegdanskom parku kao i Beogradskoj tvrđavi, treba posvetiti posebnu pažnju prilikom posete Beogradu.

Knez Mihailiova, glavna pešačka ulica a ujedno i šoping zona, nezaobilazna je tačka svih turista. Za odmor i uživanje u zelenilu i tišini, možete se prepustiti parkovima Beograda kojih ima mnogo, a jedan od poznatijih je park Tašmajdan. Prvi park u Beogradu napravljen je u XIX veku i to je čuveni Topčiderski park. Ovo je takođe obavezna stanica svih posetilaca Beograda.

Hram Svetog Save predstavlja najveći pravoslavni hram na Balkanu. Nalazi se na Vračaru. Crkva je toliko velika da u nju može da stane 10.000 ljudi u isto vreme. Hram Svetog Save je poznat po svojim polifoničnim zvonima koja se oglašavaju na svaki pun sat, zato vam preporučujemo da planirate svoju posetu upravo tad kako biste čuli njihov zanimljiv zvuk. Iako je hram još uvek u izgradnji, ulaz je dozvoljen do večernjih časova.

Ada Ciganlija, popularno jezero, nalazi se na svega nekoliko kilometara od centra grada i predstavlja pravu oazu zelenila. Takođe je nazivaju „Beogradskim morem“. Svojim posetiocima Ada nudi različite sadržaje: skijanje na vodi, vožnju predalina, jedrenje, staze za vožnju rolera i bicikla, terene za košarku, odbojku, fudbal, tenis, golf…

Planina Avala udaljena je 15 kilometara od Beograda i predstavlja jedno od omiljenih beogradskih izletišta. Ujedno je i mesto od kulturnog i istorijskog značaja. Avalom dominira Avalski toranj, visine 205 metara, koji je jedan od simbola Beograda. Na samom vrhu planine nalazi se mauzolej Neznanom junaku.

Daleko poznat po noćnom provodu i čuvenim splavovima (plutajuće kućice na vodi), Beograd nudi nezaboravne žurke. Skadarlija predstavlja boemsku četvrt gde možete osetiti pravu atmosferu Beograda. To je grad koji nikada ne spava, a taj trend prate i svi posetioci Beograda.

Dobrodošli u Beograd!